VIDEO | Compozitorul Jolt Kerestely: Era a doua zi de Paște, când am coborât cu liftul în mină. M-a apucat un plâns…

Publicat: 26/03/2023, 08:15

Compozitorul Jolt Kerestely, în vârstă de 88 de ani, este invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA, difuzat sâmbătă, 25 martie, începând cu ora 19:00.

Jolt Kerestely a vorbit despre viața grea din mină și meseriile tehnice, pe care le-a avut, înainte să devină un nume uriaș în lumea artistică.

„În biserică a fost o orgă și tot timpul a fost… învățătorul știa să cânte la orgă, am fost pe lângă el și mă uitam, câteodată chiar plângeam, oare când voi ajunge și eu să pot să cânt. Cu timpul, era o orgă, nu aveam curent electric, cineva umfla în spate un burduf. Tot timpul chemam niște copii, tata mergea la Târgu Mureș, era la 12 km comuna Cuiești, luam zahăr cubic, dădeam la copii, ca să umfle burduful.

Când nu aveam copilași, fugeam eu în spate, umflam burduful și veneam repede și cântam. Pe urmă am învățat pian, a venit în comună un învățător, fata lui a terminat Conservatorul, am făcut pian la Școala Elementară, la Târgu Mureș, la liceu, am avut profesor de pian, patru ani de zile am stat la liceu și era foarte greu, pentru că părinții mei săptămânal trebuiau să care cu căruța alimente, făină, varză, carne, ulei.

Erau foarte grele pentru preoți, tata a zis că băiatul meu du-te la un liceu industrial, ca să câștigi, să termini repede, noi nu te mai putem ține.

Am mers la școala metalurgică din Târgu Mureș, acolo am învățat meserie de strungar, dădeam cu pile patru ore pe zi, în paralel făceam și școala de muzică.

Când am venit în București în 1964 nu erau yale ca acum, eu făceam acasă, cu pile, dar am avut și noroc, că am învățat o meserie, pentru că, tot din cauza tatălui meu, după liceu, nu m-a lăsat la facultate, m-a repartizat la Hunedoara, la combinatul siderurgic, atunci se construia prima cocserie din România. Pe șantier am stat doi ani de zile, am fost învățat de acasă să muncesc. Fac o paranteză: în Ardeal preoții nu aveau salariu mare, în schimb primeau pământ, 12 ha, cu sora mea, am fost crescut pe muncă.

„Eram fruntaș de producție, foarte iubit”

Când am ajuns la Hunedoara, unde am lucrat, oriunde, am fost pus pe perete, fruntaș de producție, eram foarte iubit. M-a luat la Petroșani, la mină.

Era o comună, o fundătură, munți. Nu aveau mașini, era un singur om care avea o mare gospodărie. Venea în fiecare sâmbătă, duminică. Dar, pe vremuri, când se oprea o mașină noaptea, tot timpul tremuram, că vine să îl ia pe tata.

În mină, a doua zi de Paște, sigur că coboram cu liftul, m-a apucat un plâns, am lucrat în condiții foarte grele, după vreo lună de zile, mers zilnic la mină, nu m-am putut împăca cu gândul că prietenii mei sunt liberi acasă, la ceaiuri și eu sunt în mină. După o lună, spune comandantul „cine știe o meserie”.

Eu știu strungărie. Am ieșit din coloană și am ajuns la o mare uzină la Petroșani, care lucra pentru mineri. Eu știam teoretic, să lucrez, dar nu am avut practică. Am avut noroc că nu era strung liber și am fost lângă nea Gheorghe, i-am spus că nu știu să lucrez, învață-mă tehnica.

„Trei săptămâni am stat lângă el…”

Trei săptămâni am stat lângă el, mi-a spus că a avut zeci de elevi, dar așa talentat nu a avut ca mine. Am avut noroc că am fost lângă el, când mi s-a dat strung. Dar m-am plictisit, pentru că făceam în serie. I-am zis inginerului că mă plictisesc. Veneau nevestele șefilor și dădeau lucruri: s-a stricat lucrul casnic… Făceam la strung.

La Petroșani a fost o școală de muzică, mergeam în timpul liber, după un an de zile, tot așa, întreabă comandantul „cine știe să cânte la un intrument?” Era dirijorul, am zis că eu cânt la pian, acordeon, mi-a pus niște note, am cântat și m-au pus într-un ansamblu artistic foarte mare. Am început să facem spectacole în Petroșani, în Valea Jiului, peste tot”, a povestit Jolt Kerestely.

Jolt Kerestely, geniul din spatele hitului

Născut pe 12 mai 1934 în Siclod, judetul Harghita, Jolt Kerestely a absolvit Conservatorul Gh. Dima din Cluj în 1963 și este membru al Uniunii Compozitorilor din 1976. Este unul dintre cei mai apreciați și mai prolifici muzicieni români. Este autor a peste 600 de melodii – printre care iconicele piese ‘Copacul’, interpretată de Aurelian Andreescu, ‘Tăcutele iubiri’ cântată de Eva Kiss, ori ‘Lumea de dragoste’, cântată de Angela Similea.

Este casatorit cu Roxana Aura, cu care are doi copii: Andrei si Melinda.

Urmărește podcastul integral cu Jolt Kerestely doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal